Forexnews.bg
Доларът със силен спад, след слаби данни за инфлацията ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 11 Май 2018 08:07

dollar euroДоларът се понижи в четвъртък, спрямо останалите основни валути, което бе втория му пореден дневен ръст. Това се случи, след като данните за инфлацията в САЩ, се оказаха по-слаби от очакванията.

Доларовият индекс, загуби 0.5% от стойността си, достигайки до нива от 92.71 пункта, отстъпвайки от четиримесечния си връх във вторник.

Британският паунд, бе една от малкото поевтинели, спрямо долара валути, след решението на английската централна банка да запази нивото на лихвите без промяна. Паундът се търгуваше при нива от 1.3506, спрямо нива от около 1.3550 късно в сряда.

Еврото добави 0.6% спрямо зелените пари – до ниво от 1.1925, спрямо 1.1853 късно вчера. Зелените пари, поевтиняха и спрямо японската йена, до нива на търговия от 1.9.37 йени, от 109.74 йени късно в сряда.

Спрямо канадският долар, щатският поевтиня с 0.67%, до триседмичен минимум от 1.2770, спрямо нивата на търговия от 1.2854 в сряда.

Инфлацията в САЩ, която бе основен двигател за слабостта на долара, възлезе на 0.2% през април, спрямо консенсусните очаквания за 0.3%. Основният индекс на потребителските цени, който не взема в предвид силно волатилните цени на храните и горивата, възлезе на 0.1%, на фона на очакванията за ръст от 0.2%.

Фед се очаква да повиши нивата на лихвите три пъти през тази година, като се въздържа през изминалата седмица от подобно действие, отлагайки го за юни.

Много е вероятно щатския федерален резерв, да изчака да види какви ще са действията на останалите централни банки по света, които пък, е възможно да се забавят, в среда на слабо представяне на икономиките им.

Свидетелство за това, бяха последните действия на централните банки на Нова Зеландия и Великобритания, които запазиха лихвите без промяна и сигнализираха за „по-умерено“ повишение в бъдеще.

Английската централна банка запази днес нивата на лихвите при ниво от 0.5%, като отговори на широките очаквания на анализаторите.