Forexnews.bg
MS: Внимавайте със скока на мъртвата котка ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 24 Октомври 2018 07:54

stockОктомври е на път да защити репутацията си на изключително волатилен за акциите месец, като основните щатски индекси отбелязаха силни загуби вчера, в първата половина на дена, а през втората ги възстановиха.

Анализаторите обаче, не са толкова уверени, че всичко най-лошо е отминало и предупреждават инвеститорите да внимават за „скока на мъртвата котка“. Или ситуацията, когато след голям спад, следва бързо и рязко възстановяване, само за да продължи понижението с пълна сила.

Индексът S&P 500 се търгува под 200-дневната си пълзяща средна, която е при ниво от 2 768 към момента и докато това е факт, налице е потенциал за по-нататъшни загуби. Печалбите на щатските компании не отговарят на завишените очаквания на анализаторите и това също може да е особено притеснително.

Под 200-дневните си пълзящи средни се понижиха и другите два основни щатски индекса – Dow Jones и технологичният Nasdaq.

„Не смятаме, че корекцията е приключила. И според нас опитите за възстановяване на индексите тук, ще бъдат бързо преживени, а не дългосрочни. Наскорошния спад в цените на акциите, в среда на пренаселеност при технологичните акции, донесе много болка за инвеститорите“, коментираха анализатори от щатската инвестиционна банка Morgan Stanley.

Акциите на компаниите ориентирани към ръст, или тези, чиито резултати се повишават с ускорени спрямо пазара темпове, са подложени на сериозни разпродажби от страна на инвеститорите и в очакване на резултатите им.

Всички видяхме какво се случи с акциите на Netflix, които след по-добри от очакванията резултати, първоначално поскъпнаха, само за да се върнат при нивата си от преди това, седмица по-късно.

Все повече стават и съмненията дали ще видим „новогодишно рали“ на пазарите, традиционно за последните месеци на годината.

Разбира се, не всички са негативно настроени за пазарите. Според Джей Си Охара от MKM Partners, основна част от разпродажбите вече са в историята.

„Докато широкия индекс S&P 500 се търгува с 5.5% понижение от върха си на 20-ти септември, средните компании са загубили 17% от 52-седмичния си връх. Така че, основна част от разпродажбите, може би вече са преминали“, коментира експертът.