Forexnews.bg
Кои държави повишават своите златни резерви и защо? ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 26 Октомври 2018 07:27

gold-barsИма някои статистики, които са доста интересни. Една от тях е тази за запасите на злато на централните банки по света, които са едни от основните играчи на пазара на злато и до голяма степен са отговорни за въздействието върху цената на метала.

Например руската централна банка е била най-големият купувач на злато през последните шест години, като е повишила златните си резерва до 224 тона през 2017 г. Сега те вече са по-големи от тези на Китай и заемат петата позиция по запаси в целия свят.

Междувременно централната банка на Унгария съобщи, че страната е увеличила десетократно своите златни резерви до 31,5 тона. Целта е била да се подобри сигурността на богатството на нацията в глобална среда на рискове, според изявление на банката.

На 19 април 2018 г. Турция поиска нейните 220 тона злато да бъдат извадени от системата на Федералния резерв на САЩ и да бъдат върнати в страната. И други държави, отправят подобни искания към Федералния резерв на САЩ.

Сред тези поискали златото си от САЩ са: Германия, Холандия, Австрия, Белгия, Русия, Китай и Азербайджан.

Защо повече държави искат обратно златото си?

Що се отнася до причината, поради която тези държави искат да си върнат златото си, това е въпрос с много възможни отговори. Една от теориите е, че страните по света се опитват да избегнат щатския долар поради продължаващите търговски войни, тарифи и несигурна политическа сцена.

Русия и Китай също се опитват да спечелят подкрепа от глобалните правителства, за да създадат нова валута, подкрепена със злато, като по този начин премахнат американския долар като световна резервна валута. В края на краищата състоянието на резервната валута може да не трае вечно.

Понастоящем може да не сме в състояние да определим точния резултат от увеличаването на златните резерви на централните банки.

Краткосрочния ефект от това обаче, е ръст в цената на златото, след пробив на съпротивата при 1 202 долара. Сега, по-нататъшното поскъпване на „жълтия метал“ се спира от следващото ключово ниво на съпротива при 1 236 долара за унция.

Определено поскъпването на долара е фактор, който се отразява негативно върху цената на златото. Вчера, след решението на ЕЦБ да запази лихвите, доларът продължи да поскъпва и това се отрази неблагоприятно на златото.