Forexnews.bg
Предстои сериозен спад за американските индекси? ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 05 Ноември 2018 09:37

MarketVolatilitysignАмериканските акции завършиха с понижения в петък, прекъсвайки тридневна печеливша серия, на фона на търговското напрежение между САЩ и Китай.

Dow и S&P 500 записаха седмични повишения от 2.4%, докато Nasdaq прибави 2.7%, отчитайки първата седмична печалба от края на септември.

Инвеститорите бяха фокусирани върху противоречивите заглавия относно състоянието на търговския спор между САЩ и Китай, коментираха експерти от ИП Евро-Финанс АД.

Акциите ограничиха загубите в края на търговската сесия, след като президентът Donald Trump заяви, че е постигнал напредък в разговорите с китайското ръководство. Няколко часа по-рано неговият икономически съветник Larry Kudlow заяви, че САЩ и Китай са далеч от постигането на търговска сделка. Kudlow също отрече по-ранен доклад на Bloomberg, че Trump е наредил на съветниците си да изготвят споразумение между САЩ и Китай.

Европейските акции записаха печалби в петък, надграждайки силния старт на ноември, след като инвеститорите видяха частични перспективи за облекчаване на търговското напрежение между САЩ и Китай.

Инвеститорите би следвало да се притесняват сериозно от предупреждението на Дейвид Стокман за 40% спад на пазара, отново бе напомнено на Уолстрийт, за ужас на инвеститорите. Стокман, който бе в администрацията на президента Рейган и бюджетен директор, отдавна предупреждава за пазарен срив, който да разтърси и най-бичи настроените инвеститори. Според него обаче, началната фаза на този спад вече настъпи.

Предупреждението става реалност в среда на опити на индекса S&P 500 да се възстанови от най-лошия си месец от 2011-та година насам.

„Никой не е успявал да избегне рецесии. На практика сме на година, или две от такава“, прогнозира Стокман пред изданието CNBC. И допълни: „справедливата стойност на индекса S&P влизащ в следващата си рецесия е под 2 000 пункта - 1 500 пункта, или далеч под текущите му нива“.

Посочената стойност от експерта е далеч под първото му отправено предупреждение. Този път обаче, Стокман посочи, че вече сме в първата фаза на предстоящия спад.

„Ако сте рационален инвеститор, то имате нужда само от две думи във Вашия речник – Тръмп и продавай“, коментира още Стокман, във връзка с политиката на щатския президент Доналд Тръмп. „Той си играе с огъня в много късна фаза на експанзия“