Forexnews.bg
Австралийската централна банка запази лихвите за 27-ми пореден месец ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 06 Ноември 2018 08:22

 

australia-dollarЦентралната банка на Австралия запази рекордно ниските лихви в страната във вторник, като отговори на широките очаквания на пазара и отбеляза 27-ия пореден месец на стабилна политика, без промяна на лихвите. От там обаче, очакват повишение на инфлацията и ръст на пазлащите.

Лихвите бяха запазени при ниво от 1.5% на годишна база, като бе даден сигнал за задържане на политиката без промяна още известно време.

"Инфлацията остава ниска и стабилна", каза губернаторът на РБА Филип Лоу в изявление. "Очаква се инфлацията да се повиши през следващите няколко години, като увеличението ще бъде постепенно“, смятат от банката.

"Постепенно" остава ключовата дума, тъй като инфлацията в Австралия е трайно под целените 2-3 процента, а заплатите се повишават минимално.

Банката ще издаде актуализирани икономически прогнози този петък и Лоу предложи известна насока, като заяви, че инфлацията ще се покачи леко до 2.25% през 2019 г. и "малко по-висока" през следващата година.

Той беше по-оптимистичен по отношение на заплащането.

"Тъй като икономиката расте над средните темпове, се очаква по-нататъшно намаляване на безработицата и последната да достигне до нива от около 4.75% през 2020 г.", смята още ръководителят на ЦБ.

Това е значително подобрение спрямо предишната прогноза на централната банка от 5.25% за средата на 2020 г. в прогнозите, публикувани през август.

Експерти коментират, че ако видим безработица при прогнозираните ниво, то според историята е напълно възможно скоро да видим и ускорен ръст на инфлацията.

Инвеститорите не очакват повишение на лихвите от страна на австралийската централна банка преди началото на 2020-та година.