Forexnews.bg
Драги очаква плавен БРЕКЗИТ и липса на сътресения в еврозоната ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 09 Ноември 2018 09:11

draghi-2Президентът на Европейската централна банка Марио Драги очаква преговорите по БРЕКЗИТ да доведат до "постепенен преход", макар и да предупреди, че рискът от финансова нестабилност, ако няма сделка, заслужава внимание.

"Ако частният сектор в някакъв момент реши, че са налице непреодолими различия, или че процесът ставан неуправляван, тогава поведението на частния сектор може да бъде източник на нестабилност", каза Драги в изслушване пред ирландските законодатели в четвъртък в Дъблин. - "Трябва много внимателно да наблюдаваме това".

Драги заяви, че въздействието на сценарий "без сделка" върху еврозоната като цяло ще бъде "ограничен" по отношение както на търговската, така и на финансовата стабилност. Но той добави, че Ирландия ще бъде засегната по-силно, заради близките ѝ връзки с Великобритания, което е от съществено значение "да се подготви за всички възможни резултати".

Председателят на ЕЦБ също заяви, че все още благоприятните перспективи за икономиката в еврозоната не трябва да бъдат причина за прекомерно самодоволство, а централната банка може да бъде гъвкава в своята политика.

"Имаме много опции, в насоките на паричната ни политика", каза Драги. "Ако нещата се влошат, винаги можем да удължим срока, винаги можем да променим нашите насоки за бъдеща политика.", допълни още ръководителят на ЕЦБ.

Рисковете, свързани с перспективите за растеж на региона, все още са "в общи линии балансирани", но заплахите от протекционизма, слабостта на нововъзникващите пазари и финансовата нестабилност стават "видни".

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Еуолд Новотни направи подобни коментари по време на събитие в Щутгарт, Германия.

"Няма риск от рецесия", каза той. "По-скоро нормализиране на икономическия растеж".

Оценката на Драги идва, след като Европейската комисия понижи прогнозата си за растеж от 2019 г., като изтъкна глобалното напрежение в търговията и фискалните планове на Италия като ключови предизвикателства.

"Докато сме в момент, в който очакваме - в зависимост от входящите данни, потвърждаващи нашите средносрочни перспективи за инфлацията - ще приключим покупките на нетни активи в края на годината. Все още ще са необходими значителни парични стимули, за да се гарантира продължително стабилизиране на инфлацията ", каза Драги.