Forexnews.bg
Приключи ли спадът на щатските индекси? ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 07 Декември 2018 11:59

stock-market-correctionВчера щатските индекси направиха нещо, което сочи, че инвеститорите все още не са стигнали до крайна фаза на песимизъм - приключиха на нулата, след като губиха близо 2% от стойностите си. И това може да означава само едно - може би най-лошото за пазара все още не е приключило... Кога ще приключи ли? Когато всички бикове капитулират!

На това, което се случва на Уолстрийт, трябва да гледате като на дълго пътуване с кола, при което децата постоянно питат - „Стигнахме ли вече?“. В случая, децата са малко по-големи, но поведението им и нетърпеливостта им, не са много по-различни от тези на децата!

Повод за надежди дава фактът, че щатските индекси възстановиха почти напълно загубата си от вчера, след силен фалстарт след почивната сряда.

Спадът на щатските индекси ги отдалечи на около 10% от върховете им. Само за едно сравнение, може да се посочи, че немския индекс DAX 30 вече е в меча територия - или отбелязал е спад от повече от 20% от върха си.

Истината е, че в момента няма консенсус за това, което предстои за американските акции, които бяха сериозно разпродадени през октомври.

Надеждите са, че след силните разпродажби през десетия месец на годината, най-лошото може да е отминало.

Щатските индекси достигнаха в началото на седмицата свръхпродадени територии. Едва 11% от акциите от широкия индекс S&P 500 се търгуват над 50-дневните си средни пълзящи величини, което е изключително нисък процент.

За да можем да говорим за край на най-лошото обаче, спадът не само трябва да спре, но и да видим сериозно оттласване от дъната при 2 620 пункта. Защото в противен случай е налице сериозна опасност да сме станали свидетели на залагане на "бичи капан" за инвеститорите.

Същот така инвеститорите трябва да имат предвид, че може да станем свидетели на „скока на мъртвата котка“. Това е ситуацията, при която индексите се повишават след дълъг спад, само за да възстановят загубите си с пълна сила и до нови дъна след това. И тя е най-неприятната за инвеститорите.

Като пример, можем да посочим случилото се през 2008-ма година. След спад през януари и достигане до екстремни нива на разпродажби, индексите се повишиха с 13% от януари до май, само за да отчетат по-нататъшни загуби през останалата част на годината.