Forexnews.bg
Драги ще сложи края на една епоха за ЕЦБ днес? ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 13 Декември 2018 08:40

draghi-2Марио Драги е на път да сложи край на една ера, като прекрати програмата за стимулиране на икономиката от страна на Европейската централна банка, предвид на добрите икономически перспективи.

Председателят на ЕЦБ се очаква да се придържа към плана, изготвен преди шест месеца и да прекрати покупките на облигации на стойност 2.6 трилиона евро (3 трилиона долара), като изтъкна, че основите на еврозоната са все още достатъчно стабилни, за да подкрепят стабилизирането на инфлацията.

Това действия обаче, би се случила цели четири години след като Федералният резерв на САЩ приключи своята програма - и става реалност в среда на сериозно влошаване на икономическите данни за еврозоната, както и на неясен БРЕКЗИТ. Към всичко това може да се добави и бюджетната криза в Италия.

ЕЦБ ще обяви решението си в ранния следобед, а 45 минути по-късно Драги ще даде повече разяснения по време на пресконференцията във Франкфурт.

Икономически перспективи

Намаляването на износа и забавянето на разходите и инвестициите на европейските компнаии намалиха темпа на растеж в еврозоната през последното тримесечие. Оттогава данните сочат постоянна слабост.

Според анкетираните от Bloomberg икономисти заплахите към перспективите се увеличиха от последното политическо решение, като се позоваха на най-големите притеснения свързани с търговската война и италианската политика.

Въпреки това, политиците вероятно ще запазят своята оценка, че рисковете все още са "в общи линии балансирани", като ще се наблегне на това, че ще се следи тяхната промяна и че икономиката е изправена пред временни затруднения.

Прогноза за потребителските цени

Докато основната инфлация се движи около целта на ЕЦБ от малко под 2% през последните седем месеца, до голяма степен тя се задвижва от поскъпването на енергията. Наскорошното поевтиняване на петрола обаче, на международните пазари, може да доведе до известни проблеми пред ръста на потребителските цени.

Актуализираните прогнози ще включват първи погледи към динамиката на цените към 2021 г. Данните ще бъдат от решаващо значение за политиците, които твърдят, че ефектите от количественото облекчаване няма да спрат с края на покупките на нетни активи.

Възходящ дълг

Политиците са прекарали през последните седмици обсъждане на промените в стратегията си за реинвестиране и намекнаха за известия през декември.

Икономистите и инвеститорите могат да очакват по-голяма яснота относно гъвкавостта, която централните банки в региона ще си позволят по отношение на времевата рамка, юрисдикцията и класовете активи, в които ще се изразходват постъпленията от падежа на дълга. Същевременно Драги едва ли ще даде особена конкретика по отношение на общата продължителност на реинвестициите.

Банково финансиране

Тъй като стана ясно, че ЕЦБ вероятно ще прекрати покупките на облигации, вниманието се насочи към алтернативни средства за подкрепа.

Икономистите смятат, че централната банка ще отпусне нови дългосрочни заеми през следващата година. Макар че е малко вероятно това да бъде обявено днес.

Лихвени проценти

ЕЦБ вероятно ще повторят указанията си, че разходите за заеми ще останат "задържани" поне през лятото на 2019 г.