Forexnews.bg
Всички погледи към Фед през тази седмица ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 17 Декември 2018 09:42

fed-reserveЕвропейските акции се понижиха в петък, след като нови данни показаха забавяне в Китай и слаби производствени показатели за еврозоната. Банките и минните акции поведоха големите губещи, коментираха експерти от ИП Евро-Финанс АД.

Stoxx Europe 600 загуби 0.6% до цена на затваряне от 347.21, но въпреки това записа седмично повишение от 0.5%.

Американските акции също се понижиха в петък, изпращайки Dow Jones Industrial Average в корекция след по-слаби от очакваните икономически данни за Европа и Китай. Слабите резултати предизвикаха нови опасения за състоянието на втората най-голяма икономика в света и перспективите за глобален растеж.

Спадът остави Dow на повече от 10% под рекорда си на 3 октомври, достигайки нивата за широко използваната дефиниция за корекция. Индексът на сините чипове се присъедини към S&P 500 и Nasdaq в зоната на корекция.

Събитието на тази седмица, безспорно ще е срещата на Фед. На последната за тази година среща на Комитета по парична политика, се очаква лихвите да бъдат повишени. Това, за което инвеститорите ще следят в много по-голяма степен обаче, ще е тонът на Пауъл относно бъдещата политика.

Японската централна банка също трябва да вземе решение за лихвения си процент. Очакванията на пазара са за запазване на нивата на лихвите без промяна. Подобно решение най-вероятно ще вземе и централната банка на Великобритания.

Инвеститорите ще следят още данните за промяната в заетостта и безработицата в Австралия. От Нова Зеландия ще видим резултатите за ръста на БВП.

Седмицата ще завърши с поръчките на дълготрайни стоки в САЩ и окончателните резултати за ръст на БВП за изминалото тримесечие.

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.