Forexnews.bg
Не всички са позитивни за златото! ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 17 Декември 2018 10:45

gold-1-768x538Златото се радва на изключително представяне през последните няколко седмици, но не всички анализатори са позитивно настроени за благородния метал.

„Златото в момента е много трудно за търгуване“, според Еди Елфенбайн, от блогът Crossing Wall Street. „Това е един много спекулативен залог, базиран върху посоката на краткосрочните лихви. Предвид на това обаче, накъде се насочва политиката на Фед в момента и наскорошното повишение на инфлацията при последния доклад възможно е златото да е изправено пред известни трудности", коментира специалистът.

Можем да припомним, че в сряда предстои решението на Фед относно лихвите. Очакванията са за ново повишение на лихвите на заседанието. По-важното обаче, ще е какъв сигнал ще се даде за следващата година.

В случай, че бъде намекнато за три нови повишения, то доларът може да поскъпне и това да се отрази крайно негативно върху цената на златото.

Именно посоката на Фед обаче, по направление на повишение на лихвите може да е факторът, който да ограничи по-нататъшното поскъпване на суровината, според много от пазарните наблюдатели.

В допълнение, поскъпване на долара спрямо останалите основни валути може да е друг сериозен негатив върху цената на благородния метал. Доларът се търгува при 19-месечен връх спрямо останалите основни валути.

По-нататъшен ръст при метала може да се случи при два базови сценария – първият – намек за забавяне на темповете на повишение на лихвите догодина; и вторият – изненадващо запазване на лихвите на предстоящото през тази седмица заседание на Фед.