Forexnews.bg
Приключи ли най-дългият бичи пазар в историята? ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 20 Декември 2018 08:51

bullАко има една повсеместна тема на фондовите пазари през 20118-та година, то това беше най-дългия бичи пазар от Втората световна война в САЩ, който стана реалност през лятото на тази година. На 22-ри август тази година, индексът S&P 500 отбеляза бичи пазар продължил 3 453 дни. В сэъщото време индексът се повиши над четири пъти от дъното си през 2009-та година, до най-високата си стойност.

Разбира се, ралито не протече гладко и безпроблемно. През февруари инвеститориет станаха свидетели на масирани разпродажби, инициирали спад на широкия индекс от близо 13%. Това бе последвано от дълго и плавно възстановяване, отвело щатския индекс до исторически връх през септември.

И докато пазарът стана изключително нестабилен през октомври, както и през последните седмици, според някои анализатори, бичият пазар все още не е приключил. Корекцията му от върха е малко над 10%, но докато не премине границата от 20%, не може да се говори за „мечи пазар“.

Какво представлява пазарът на бикове?

Пазарът на бикове е пазарен модел, който се проявява, когато цените продължават да се покачват с 20% спрямо предходно понижение от 20%. Пазарът на бикове може да се отнася до пазара на ценни книжа (като акции и облигации), но може да се отнася и за други пазари като жилища.

Факторите, които засягат пазара на бикове, включват доверието на инвеститорите, силен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП), висока заетост и други фактори. Основните индекси, към които инвеститорите се обръщат по време на бичи пазари включват Dow Jones Industrial Average (DOW), Nasdaq (NDAQ) и S&P 500 - които обикновено се повишават в унисон.

Най-дългият пазар на бикове в историята

22 август 2018 г. бележи най-дългия пазар на бикове в историята. В продължение на 3,453 дни пазарът се покачи от най-ниската си стойност след финансовата криза от 2008-ма година.

Въпреки че има многобройни фактори, които допринесоха за възходящото движение, като например програмата от стимули на Фед и рекордно ниските лихви, понижението на корпоративния данък и увеличаването на печалбите на технологичните компании до голяма степен подхраниха индексите за рекордния им ръст.

Според Дан Норт, главен икономист в Euler Hermes, пазарите се движат въз основа на "очакванията за бъдещи лихвени проценти и очакванията за бъдещ ръст на печалбите".

"Много от този пазар на бикове бе задвижван от резултатите на технологичните компании", каза още Норт, в интервю за NBC News.