Forexnews.bg
Доходността на 10-годишните японски облигации под нулата! ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 28 Декември 2018 09:29

bonds1Доходността на 10-годишните облигации на Япония падна под нулата за първи път от септември 2017 г., тъй като спадът на световните акции подхранва световния правителствен дълг.

Бенчмаркът се понижи с 2,5 базисни пункта в петък до минус 0,005 процента, според Japan Bond Trading Co., след като Nikkei 225 Stock Average се понижи в последната си търговска сесия за годината.

Докато последното резюме на становището на политическата среща на Банката на Япония сочи, че някои членове на съвета не са се засилили по отношение на прогнозите за инфлацията, губернаторът Харухико Курода заяви миналата седмица, че няма проблем, ако доходността на облигациите стане отрицателна. Това обаче, стига тя да отразява икономическите основи и да остане в рамките на целевия диапазон на централната банка.

"BOJ позволява 10-годишната доходност да падне в отрицателна територия в съответствие с икономическото и ценовото развитие", каза Мари Ивашита, главен пазарен икономист в Daiwa Securities Co. докато настоящите пазарни условия продължават. "

Обобщението също така показва становище от член на управителния съвет, в което се казва, че „дългосрочните доходности трябва да могат да бъдат временно отрицателни“ с укрепването на рамката за облекчаване на парите, определена през юли.

Пазарите на облигации в световен мащаб се повишиха в резултат на нарастващите опасения за забавяне на световната икономика, като японският доход намалява този месец, дори когато BOJ намали покупките на облигации от пет до 10 години при редовните си операции на 14 декември за първи път от юни.

Губернаторът на японската централна банка - Харухико Курода заяви, че ще се стреми да постигне целта си за инфлация "стъпка по стъпка", като промени предходните си намерения за възможно най-бързо достигане на целта. Това се прие от пазарните участници, като знак, че банката едва ли ще успее да достигне скоро до целените 2%.

Приемайки, че ще отнеме повече време, отколкото се очакваше, за да постигне 2% инфлация, Курода заяви, че глобалните рискове "са довели до по-нататъшно внимание", тъй като растежът на Китай се забавя, а търговската война вреди на бизнес настроенията.

Той също така каза, че Банката трябва да се съобразява с нарастващите разходи за удължаване на паричното облекчение, като например шансовете на почти нулеви лихвени проценти могат да навредят на печалбите на финансовите институции и да ги обезсърчат от увеличаване на кредитирането.

"Банката ще продължи стъпка по стъпка за постигане на инфлационната си цел, като в същото време отчита балансиране не само на ползите от облекчаването на паричната маса, но и разходите й", каза Курода по време на среща в сряда.

Досега Курода многократно е заявявал, че Банката ще се стреми да постигне 2% инфлация "възможно най-рано".