Forexnews.bg
Златото – следваща спирка 1 360 и после 10 000 долара? ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 18 Април 2017 08:05

Златото флиртува с психологическото ниво от 1 300 долара, което е ключово ниво на съпротива на този етап.

Благородният метал, най-после, успя да преодолее 200-дневната си пълзяща средна величина, през миналата седмица и това кара инвеститорите, да започват да се чудят, докъде може да продължи ръста му.

От дъното си през септември, златото поскъпна с 14%, подкрепено до голяма степен от ударите на САЩ в Сирия и нарастващото напрежение в Северна Корея.

Един от най-големите „бикове" по отношение на цената на златото е - Егон фон Грейзър от Matterhorn Asset Management, според който „златото е последната застраховка в нагорещения в момента свят".

gold

Със, или без война, според Грейзър, златото и среброто са приключили с низходящата си корекция от пика през 2011-та година и в момента са на път към нови пикове, далеч над предходните си върхове.

Златото може да достигне 10 000 долара за унция, а среброто – 500 долара, изразени в днешни цени, при ускоряване на инфлацията с темпове далеч над очакваните, смята още експертът. В краткосрочен план, златото може да достигне нива от 1 360 долара, прогнозира още Грейзър.

На жълтия метал, не бива да се гледа, като на инвестиция, а по-скоро, като на средство за запазване на богатството, съветва още специалистът.

Благородният метал, завърши над 1 270 долара за унция, през изминалата седмица, за пръв път от щатските избори през ноември. Все още обаче, се чака за потвърждение на възходящия тренд на метала, или така нареченото „златно пресичане", при което 50-дневната му пълзяща средна величина, премине над 200-дневната такава.

Всъщност, първото по-сериозно потвърждение, от техническа гледна точка, за последващо по-силно повишение на цената на златото, би бил пробива на горната граница, на низходящия триъгълник, на седмична база. За пробив, можем да говорим на този етап, при трайно преминаване над границата от 1 300 долара за унция.

Такъв пробив, може да отвори пътя на златото нагоре, с първоначална цел, върха на метала при нива над 1 900 долара за унция.