Forexnews.bg
Защо пред златото има още възходящ потенциал? ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 19 Април 2017 16:14

Възходящият потенциал на златото, не е изчерпан, поне според Юрг Кийнър, управляващ директор и главен инвестиционен стратег в Swiss Asia Capital. В интервю за финансовото издание CNBC, през юли на миналата година,Кийнър, прогнозира, че златото може да достигне до нов исторически рекорд, в рамките на следващите 18 месеца.

Тогава златото се търгуваше при нива от 1 340 долара за унция. Към днешна дата, благородният метал се търгува при нива от 1 289 долара, или все още сме далеч от рекордната му стойност при нива над 1 900 долара за унция.

Днес, експертът, за пореден път защити позицията си за метала, като заяви, че „от фундаментална гледна точка, смятам, че ще видим пробив, във възходяща посока“.

„Вижте, пазарът не винаги се движи твърде добре в краткосрочен план, но смятам, че в средносрочен, ще го направи“, коментира още експертът, по отношение на прогнозата си от преди година.

GOLD

Част от причината, за потенциалното поскъпване на златото, според Кийнър, ще е нарастващото недоверие към САЩ и геополитическото поведение на световната „суперсила“. В допълнение, цената на метала, ще се подкрепя и от нарастващото физическо търсене в останалите части на света.

И докато според някои експерти, движещи за цената на златото, ще са акциите, или поевтиняването на долара, Кийнър смята, че в основата на ръста му, ще е загубата на доверие на пазарните участници в правителствените лидери и финансовите пазари.

В средносрочен план, Кийнър е далеч по-умерен вече в прогнозите си, като поставя като първи цели за златото диапазона между 1 400 и 1 450 долара за следващите осем до 18 месеца.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на суровини на финансовите пазари