Forexnews.bg
Златото с осми пореден ръст ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 28 Декември 2017 08:27

goldbar1Златото се повиши за осма поредна сесия вчера, следствие на продължаващата слабост на долара. Традиционно, благородният метал, се търгува в противоположна на долара посока. В същото време, паладият достигна до близо 17-годишен връх.

Цената на златото добави над 3% през последните две седмици, период в който доларът се търгуваше слабо, спрямо останалите основни валути. Рано тази сутрин, благородният метал се търгува при нива от над 1 290 долара за унция.

Спот цената на златото, добави вчера 0.2% до ниво от 1 285.35 долара за унция. Фючърсите на метала, с доставка през февруари, се повишиха с 2.6 долара за унция до 1 290.10 долара за унция.

„Липса на ликвидност, в края на годината, в съчетание със слабостта на щатския долар, привличат повече интерес към благородните метали”, според Афшин Набави, анализатор в MKS в Швейцария. „Не всички са на търговските си платформи в момента, особено миналия петък и вчера”, коментира още експертът.

Според редица анализатори, напълно е възможно, да станем свидетели на тест на психологическата граница от 1 300 долара в края на годината. Те смятат, че е напълно възможно покупките на злато да продължат в края на годината и началото на следващата година.

Доларът поевтиня спрямо еврото в сряда. Според трейдърите обаче, липсват по-сериозни новини, които да оказват подкрепа на единната валута. По-скоро това се дължи на приключването на финансовата година за много от институционалните инвеститори и превалутиране в позициите им.

И все пак, еврото се радва на най-добро годишно представяне спрямо долара от 2003-та година насам. От началото на годината, единната валута поскъпна с над 10%.

Въпреки, наскорошната си слабост, златото се насочва към повишение от близо 10% от началото на годината.

От техническа гледна точка, златото в момента се търгува при 38.2-процентната си корекция на спада си, ниво, което се намира при около 1 282 долара за унция.

В допълнение, още едно сериозно ниво на съпротива, се намира при настоящите нива в момента. Става въпрос за 100-дневната пълзяща средна величина на метала, при 1 286 долара за унция.

На най-добро представяне от ценните метали, се радва паладият. Той достигна най-високо ниво от февруари 2001-ва година насам, при ниво от 1 069.50 долара, след което отстъпи от тези си стойности до нива от 1 059 долара за унция.

Зад поскъпването на паладия, стои „стесненото предлагане” на метала.

Среброто поскъпна с около 0.5% до 16.62 долара за унция. Това е най-високото ниво на метала от ноември насам.