Forexnews.bg
Очаквате агресивен Фед? Лоши новини за златото! ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 21 Март 2018 07:47

gold-platinum-comparisonДнес е дългоочакваното решение на Фед по отношение на лихвите. И докато всички пазарни участници, очакват повишение на лихвите от страна на Пауъл, въпросът е какво ще каже той и как това което каже, ще се възприеме от инвеститорите.

По-точно, става въпрос дали инвеститорите ще започнат да очакват четири повишения на лихвите, или ще си придържат към прогнозите си за три поредни действия.

Ако сте привърженици на първия вариант, то това е лоша новина за златото. Защото агресивен Фед, би означавал по-нататъшно поскъпване на долара, спрямо еврото и компания и съответно поевтиняване на златото и останалите благородни метали!

И обратното, по-мек тон от страна на Пауъл, ще наклони везните към очаквани три повишения на лихвите и съответно би довело до сериозно поевтиняване на долара и съответно поскъпване на златото, среброто, платината и останалите благородни метали.

Аз съм за втория вариант. Едва ли Пауъл ще иска да изгърми патроните си на първото си заседание като ръководител на Фед. Много е вероятно, той да запази „тайнственост“ и да говори по-умерено, защото в противен случай ще е много по-неприятно, ако ще трябва да „връща крачка назад“.

Защото Пауъл, винаги може да стане по-агресивен, на някое от следващите заседания на резерва, но трудно ще стане по-умерен и сдържан, или най-малкото подобна промяна, може да има пагубно въздействие по отношение на очакванията за развитието на щатската икономика и бизнеса.

Та моята прогноза е за по-умерен Пауъл на първото си заседание и повишение на лихвите, както и сериозно разочарование, сред основна част от пазарните участници, очаквали по-агресиве тон. А това, би довело след себе си – поевтиняване на долара, ръста на щатските индекси, поскъпване на златото и среброто и т.н.