Forexnews.bg
Петролът към трето тримесечие на поскъпване, за пръв път от 2010-та ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 27 Март 2018 13:45

oil-graph-pictureПетролът поскъпна и продължи да се търгува над 70 долара за барел, за трети пореден ден, следствие на подкрепата от напрежението около Близки Изток. И макар производството на петрол да расте бързо, инвеститорите остават предпазливи.
Брентът добави 28 цента, или 70.4 долара за барел, докато щатският суров петрол се повиши с 19 цента до 65.74 долара за барел.

Цената на петрола поскъпна с над 7% от началото на месеца, след повишението му с 5.3% през първите три месеца на годината. Това му дава възможност за регистриране на трето поредно тримесечие на ръст, нещо, което пазарът не е виждал от 2010-та година.

Геополитическото напрежение и очакванията за търговски войни, до голяма степен оказват подкрепа за цената на суровината.

Брентът, се търгува при нива над 70 долара за барел за втори път през тази година, от края на 2014-та година насам. Според експертите, тази висока цена на петрола, може и да не се запази твърде дълго.

„Настоящото поскъпване в цената на петрола, може да е хванало някои инвеститори неподготвени, като текущата фундаментална картина, не подкрепя нива на петрола от над 70 долара за барел.”, според Тамас Варга, анализатор в PVM Oil Associates.

Силата в цената на петрола напоследък, се обяснява от два основни фактора. Първият е стабилното ниво на производството от страна на ОПЕКV А вторият фактор – геополитическото напрежение, свързано с Венецуела, Либия и Иран, смятат още пазарните наблюдатели.

САЩ заплаши, че ще се оттегли от ядрената сделка, която бе подписана с Иран през 2015-та година, което повишава опасността от налагане на санкции върху страната.
Сделката между членовете на ОПЕК, от друга страна, се очаква да изтече през тази година, като не е съвсем сигурно, дали ще бъде удължена и през следващата година.