Forexnews.bg
Златото с по-малко съпротива надолу? ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 10 Април 2018 07:10

gold-platinum-comparisonЦената на златото ще се повишава в моменти на опасения за търговска война между САЩ и Китай, но като цяло посоката му е надолу, ако не видим по-съществено ескалиране в глобалните търговски отношения.

През изминалата седмица, цената на златото се запази без съществена промяна, като благородния метал завърши седмицата при нива от около 1 330 долара за унция, при разнопосочни данни за щатската икономика. От една страна, новосъздадените работни места, възлязоха далеч под средните очаквания, а от друга – инфлацията, започва да проявява признаци на ускоряване.

Традиционно по-високите лихви, които се очакват, въздействат негативно върху цената на златото, като се отразяват позитивно върху нивата на долара.

Данни за инфлацията, се очаква да доминират през следващата седмица и да окажат по-нататъшно сериозно въздействие върху долара и цената на златото.

Нещата обаче, са доста по-сложни. От една страна по-висока инфлация, ще повиши очакванията за по-нататъшно повишение на лихвите от страна на Фед и това би следвало да доведе до понижение в цената на златото. От друга страна обаче, златото е традиционно добър хеджиращ инструмент, срещу инфлацията, срещу една по-дългосрочна инфлация.

През настоящата седмица, Фед също се очаква да изнесе стенограмата от предходното си заседание, в сряда. Пазарните участници, ще следят отблизо нагласите на членовете на Комитета по Парична Политика, в търсене на повече яснота, относно бъдещата политика на резерва.

Доказателства за по-агресивна бъдеща политика от страна на Фед, могат да инициират по-нататъшно поскъпване на долара и съответно спад в цената на златото през седмицата.

Инвеститорите, ще продължават да следят и случващото се между САЩ и Китай. Все още са налице известни надежди, че търговските диспути, между двете страни, могат да бъдат решени по добър начин.