Forexnews.bg
Време е да се купува платината? ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 26 Април 2018 07:06

Платината отбеляза съществено понижение от най-високите си нива преди два дена, при над 930 долара. Рано тази сутрин, суровината се търгува при нива от около 911 долара за унция.

И това води до въпроса – време ли е да се купува благородния метал?

Разбира се, ще се обърнем към графиката на метала, за да видим дали са налице симптоми за покупка.

Както можем да видим от графиката по-долу, на дневна база. Платината тества дъното си от 907 долара, от края на март, което я оттласна вече веднъж нагоре към 200-дневната й SMA, отбелязана със синя линия.
Последното ниво обаче, ограничи по-нататъшния ръст на благородния метал и го изпрати към нов тест на дъното.

platina1

Картината при метала, все още е позитивна, предвид на факта, че 50-дневната SMA е над 200-дневната такава, макар и двете средни да са се приближили застрашително за „смъртоносно пресичане”.

Или, може да се обобщи, че са налице добри перспективи за заемане на дълги позиции в платината, със стоп при нива от 905 долара, ако конфигурацията, отбелязана с кръг от септември на миналата година ще е в сила и би довела до повишение за тест отново на 200-дневната SMA.

Разбира се, малко по-дългосрочните инвеститори, могат да поставят своите стопове под посоченото дъно при 888 долара, което би могло да отвори пътя за тест на 870 долара.

Нагоре, първоначална цел на потенциалното поскъпване на платината, би било нивото от 950 долара, а при евентуалното му преминаване и психологическата граница от 1000 долара за унция.

Няма как да не отбележим и рекордно ниското съотношение платина-злато, при ниво 0.69 и дава добри възможности за безрисков арбитраж между двата метала.