Forexnews.bg
Разнопосочно представяне на суровините, въпреки по-слабия долар ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 14 Май 2018 06:41

dollareuroВъпреки по-слабия долар, деноминираните в щатска валута суровини, приключиха миналата седмица разнопосочно, след като инвеститорите намаляха позициите си в злато и петрол в последния ден на седмицата.

Медта приключи петък леко на положителна територия, следствие на слабостта на щатския долар. Рязък спад обаче, в цената на алуминия, ограничи ръста на медта.

Юлските фючърси на медта приключиха при нива от 3.1115, или повишение от 0.05%. Цената се подкрепяше през изминалата седмица от намалелите запаси на мед, което според технически анализатори, може да отведе цената към 3.1215.

Златото затвори леко надолу в петък, но въпреки това успя да регистрира първото си седмично повишение от четири седмици. Пазарът на метала, бе подкрепен през миналата седмица от поевтиняването на долара и по-ниските лихви по щатските държавин облигации.

Сред инвеститорите, са налице спекулации, че Фед няма да е толкова агресивен в политиката си на повишение на лихвите.

Фючърсите на златото с доставка през юни, загубиха 1.6 долара, или 0.12% до 1 320.7 долара за унция.

Съобщението за организиране на среща между САЩ и Северна Корея, която ще се проведе в Сингапур, също води до намаляване на геополитическото напрежение и съответно натежава над цената на златото.

Междувременно, цената на петрола отстъпи от най-високите си нива за последните три и половина година, но продължава да се търгува сравнително близо до тях. Щатският суров петрол се понижи с 0.63 цента, или 0.9%, докато брентът поевтиня с 0.35 долара, или 0.45%.

Въпреки връщането в петък, спекулантите все още залагат за по-нататъшни високи нива на петрола и нива от 80 долара за барел.

Налице са и мнения, че Саудитска Арабия, Кувейт и Ирак, могат да повишат производството си, за да посрещнат недостига на пазара. В допълнение, повишението на щатското производство, също може да допринесе за ограничаване на ръста. Броят на шйстовите производители в САЩ, продължава да нараства, като се повиши с 10 през изминалата седмица, до общо 844.