Forexnews.bg
Брентът поскъпна до 3 и половина годишен връх ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 15 Май 2018 05:39

oil-graph-pictureПетролът отново поскъпна, следствие на продължаващото напрежение в региона на Близкия Изток, което може да окаже въздействие върху предлагането на суровината.

Брентът, с доставка през следващия месец, отново се върна при нива най-високи за последните три и половина години, добавяйки 1.11 долара, или 1.4% към стойността си, до ниво от 78.23 долара за барел. Това бе най-високото му ниво на затваряне от ноември 2014-та година насам.

Поскъпването на щатският суров петрол, не бе толкова забележително, след като суровината се повиши с 26 цента, или 0.4% до ниво от 70.96 долара за барел.

Опасенията, за случващото се в Близкий Изток, карат инвеститорите да се позиционират в по-голяма степен в петрол тип брент, според Фил Флин, главен пазарен анализатор в Price Futures Group.

Сблъсъци, между палестинци и израелски военни на границата на Ивицата Газа, оставили няколко мъртви протестиращи, след себе си, след отваряне на посолство на САЩ в Йерусалим, до голяма степен бе в основата на поскъпването на петрола.

През миналата седмица, брентът поскъпна с 3%, а щатският суров петрол с 1.4%, следствие на решението на Тръмп да изостави споразумението с Иран, относно ядрената програма на страната.

„Основната теза на трейдърите е, че световното предлагане на петрол ще се понижи, следствие на някои от неизвестните, в резултат на изоставянето на иранската сделка от САЩ. Това се приема като бичи признак, според пазарните участници, в среда на силно търсене на суровината през второто тримесечие“, смятат анализатори от Sevens Report.

Най-големият риск пред цената на петрола, е свързан с щатското производство. И въпреки това, редица анализатори прогнозират, че можем да станем свидетели на по-нататъшно поскъпване на щатския суров петрол към нива от 76-77 долара за барел.

Според щатското енергийно министерство, производството на петрол в САЩ, от седемте водещи шйстови производителя, се очаква да се повиши със 144 000 барела на ден през юни, до ниво от 7.178 милиона барела на ден.

Отново вчера, стана ясно, че производството на петрол от ОПЕК се е повишило с 12 000 барела. От картела, повишиха очакванията си за потреблението до 98.85 милиона барела за тази година, или с 25 000 барела повече, от предходните прогнози на картела.