Forexnews.bg
Джон Поулсън и Рей Далио вярват в златото ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 16 Май 2018 06:36

Милиардерът инвеститор и хеджфонд-мениджър Джон Поулсън, както и Рей Далио, основател на най-големия хеджфонд в света, остават верни на златото. Дори и в светлината на вчерашния спад на благородния метал и очакванията за ускорено повишение на лихвите от страна на Фед.

Към 31 март, базираният в Ню Йорк фонд на Поулсън - Paulson & Co. е имал 4.32 милиона акции в най-големия борсово търгуван индексен фонд SPDR Gold Shares. Това, в сравнение с 4.36 милиона акции от фонда през декември.

В същото време фондът на Рей Далио - Bridgewater Associates също запазва дела си в SPDR и iShares Gold Trust, вторият най-голям индексен фонд, базиран на цената на златото.

gold211

Златото поскъпна с 1.7% през първите три месеца на настоящата година, след като доларът се понижи за пето поредно тримесечие. Това съдейства, металите да издържат низходящия натиск, свързан с повишението на лихвите от страна на Фед.

Индексният фонд SPDR Gold, отчете нетни потоци на капитал в размер на 396 милиона долара за този период, с което средствата на фонда, се повишиха до най-високото им ниво от 2013-та година насам, както може да се види от графиката на Bloomberg по-долу.

През март, златният фонд на Поулсън, както и другите му фондове, започнаха да връщат капитали на инвеститорите си, след като техните активи намаляха до 9 милиарда долара, спрямо 38 милиарда долара през 2011-та година, според започнати.

Подаденото заявление, не отразява текущите позиции на хеджфондовете, които могат да са се променили през последните три месеца.

Иначе вчера, златото отбеляза съществено понижение, като се върна под психологическата граница от 1 300 долара за унция. Ранот тази сутрин, спот цената на златото е при нива от около 1 294 долара за унция.