Forexnews.bg
Брентът над 80 долара за барел ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 18 Май 2018 07:25

oil-graph-pictureБрентът поскъпна до нов три и половина годишен връх, добавяйки 85 цента към стойността си до нива от 79.28 долара за барел. Рано тази сутрин, повишението на суровината продължи и тя моментно се повиши над ключовото ниво от 80 долара за барел. Последните нива на търговия на ценната суровина са 79.85 долара за барел.

Далеч по-слаб е ръстът на щатския суров петрол, който се търгува при нива от 71.60 долара за барел. Или спредът между двата типа петрол е в размер вече на цели 8 долара.

Поскъпването на петрола, продължава да се предопределя от опасенията за нарушаване на предлагането, следствие на потенциалните санкции срещу Иран, новините идващи от Венецуела и данните за запасите на САЩ, според пазарни наблюдатели.

Щатските запаси на суров петрол, се понижиха с 1.4 милиона барела за седмицата до 11-ти май, спрямо очакванията на анализаторите за 763 000 барела понижение.

Запасите от бензин в най-голямата световна икономика се понижиха с 3.79 милиона барела, според данните на щатското енергийни министерство. Анализаторите, прогнозираха понижение от 1.42 милиона барела. Това съдейства за поскъпване на бензина в САЩ, до най-високите му нива от октомври 2014-та година насам.

Износът на петрол и петролни продукти, се повиши до нов едноседмичен рекорд, според данни ЕIA.

Междувременно, във Венецуела производството се е понижило до 1.5 милиона барела през изминалия месец, или най-ниското ниво от десетилетие насам. Причината – продължаващата икономически криза в страната.

Доларът се закова при близо петмесечен връх спрямо останалите основни валути. Това прави деноминирания в долари суровини, като петролът и металите относително по-скъпи.