Forexnews.bg
Силният долар и липсата на страх – вещаят проблеми за златото? ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 21 Май 2018 09:05

gold-platinum-comparisonСилният долар се оказва непреодолим проблем за златото. Традиционно, цената на благородния метал е обвързана с тази на щатската валута.

Хеджфондовете и другите големи спекуланти, са намалили бичите си залози върху долара до най-ниското им ниво от над две години насам, след като цената на метала се понижи под 1 300 долара за унция, за пръв път през тази година.

Златото, регистрира най-голямото си седмично понижение от декември насам.

Паричните мениджъри, се насочиха към изхода, след като доларът поскъпна до най-високите си нива, спрямо останалите основни валути, в очакване Фед да повиши нивото на лихвите през следващия месец и след ръста на лихвите по държавните облигации.

Междувременно, възстановяването на геополитическото напрежение, след „охлаждане“ на отношенията със Северна Корея и в светлината на влошаването на отношенията с Китай, не успяха да дадат очаквания тласък в цената на златото.

Инвеститорите, вече не се насочват към златото, като източник на остров на спасение, в моменти на трудни времена, коментират пазарни наблюдатели.

За седмицата до 15-ти май, портфолио-мениджърите са намалили нетните си позиции в злато с 40% до най-ниското им ниво от юли на миналата година насам

Фючърсите на златото, с доставка през юни се понижиха с 2.2% до 1 291.30 долара за унция. Така, металът се насочва към най-голямото си поредно месечно понижение от октомври на миналата година.

Намалява дори физическото търсене на злато. Световните покупки на злато, са се понижили със 7% до 973 тона. Това бе най-ниското им ниво за периода от 2008-ма година насам.

Налице са известни сигнали от Европа, които могат да повишат обаче търсенето на злато, според пазарни наблюдатели. И тези сигнали идват от Италия и са свързани с огромната задлъжнялост на страната.

Все повече, стават анализаторите, които предупреждават, че потенциална дългова криза в Италия, би имала много по-големи ефекти, от тази в Гърция преди няколко години.