Forexnews.bg
Петролът поевтиня, златото и платината нагоре ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 23 Май 2018 12:06

oil-graph-pictureПетролът поевтиня днес, следствие на очаквания за по-голямо производство от страна на ОПЕК и въпреки геополитическото напрежение.

Брентът загуби 37 цента от стойността си, или около 0.5% до 729.20 долара за барел с доставка през следващия месец. През миналата седмица суровината достигна 80.50 долара за барел, което бе най-високото й ниво от над три и половина години.

Щатският суров петрол поевтиня с 21 цента, или около 0.3% до 71.99 долара за барел, след като вчера поскъпна до 72.83 долара, или най-високото ниво от ноември на 2014-та година.

„Изглежда, че петролът паузира при текущите си нива“, според Майкъл Маккарти, главен стратег в CMC Markets, цитиран от финансовото издание CNBC.

„Ако отново видим налагане на санкции срещу Иран, то производителите в ОПЕК, ще искат да доставят повече петрол, особено в настоящата среда на високи цени на суровината“, смята още експертът.

В допълнение, налице са известни спекулации на пазара, че страните от ОПЕК могат да решат да повишат производството си от юни, заради опасенията свързани с Иран и Венецуела.

До голяма степен, именно производствените съкращения на страните от ОПЕК, инициираха сериозно поскъпване на цената на петрола на международните пазари.

Единственият фактор, който ограничаваше ръста в цената на петрола бе САЩ и шйстовите производители в страната. Производството им, се очаква да достигне нов рекорден връх през юни на тази година.

Иначе, продължаващото поскъпване на долара, спрямо останалите основни валути, до голяма степен прави петрола и останалите суровини още по-скъпи. Златото и останалите благородни метали, поскъпнаха, въпреки ръста на долара, след силното им понижение в началото на седмицата. Златото, тества и направи опит да се върне над психологическата граница от 1 300 долара за унция.