Forexnews.bg
Време е за покупка на VIX? ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 25 Май 2018 10:56

Случващото се на щатските фондови пазари, може да се каже, че е изключително динамично и драматично. Но, както се казва – вече сме виждали нещо подобно. И то цели два пъти... И то, точно преди драстичен спад на щатските индекси от по над 40 процента. Да, става въпрос за 2000 и 2007-ма година.

И докато, не е задължително да свърши по същия начин – с криза и крах (макар, че е възможно, предвид на това, че вече минаха 10 години от последната криза), то поне можем да влезем в „мечи цикъл“ – тоест понижение на индексите от повече от 20%.

За какво става въпрос?

Сценариите от посочените две години, след което станахме свидетели на понижение на индексите от по над 40% изглеждаха така…

Отчитане на исторически рекорд… Корекция между 8 и 13% за около четири пет седмици… Повишение за тест на върха, в следващите три-четири месеца… Неуспешен пробив, или минимален фалшив пробив на върха… Насочване надолу за тест на най-ниската стойност от корекцията… И накрая пропадане, при пробив на посочената най-ниска стойност!!! Изглежда ли Ви някак си познато?

Ако смятате, че в момента може да се формира подобен сценарий, то може да го отиграете с индекса на волатилността VIX!

А моментът за покупката му отново "узрява". Защото индексът на волатилността отново започва да изглежда като „асиметрична инвестиция“ – такава с ограничен потенциал за спад и неограничен за ръст.

Рано днес, индексът VIX се търгува при нива от 12.35 долара.

vix1

Защо VIX e идеален?

Защото индексът се движи традиционно в противоположна посока на щатските индекси. Но пък за разлика от тях, потенциала му за понижение е ограничен до около 10, или малко под тази граници – тоест на около 20-на процента от текущите му нива.

За разлика от преди шест месеца обаче, когато щатските индекси, страдаха от тотална липса на волатилност и се търгуваха само при нови и нови рекордни стойности, немислимото се случи и волатилността изригна, отвеждайки този индекс до нива от над 30 за момент.

След дълго възстановяване на индексите, показателя отново се върна близо до най-ниските си стойности… Само че, опасността от ново изригване е много по-голяма, в сравнение с преди половин година.

Или индексът може лесно и бързо да удвои, а защо не, дори да утрои стойността си, при наличие на ограничен потенциал за спад. Или съотношение доходност-риск от 5 – 20% спад, срещу 100% ръст…

Предупреждение за риск: Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове.