Forexnews.bg
Петролът губи над 4 долара в петък, продължава надолу ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 28 Май 2018 06:06

oil-graph-pictureЦената на петрола продължи с изключително силното си поевтиняване в петък и през първия ден на новата седмица. Фючърсите на брента с доставка през следващия месец, загубиха 1.1 долара, или 1.4% спрямо нивото си на затваряне от петък.

Щатският суров петрол поевтиня с 1.57 долара, или 2.3% от петъчното си ниво на затваряне.

Брентът и щатският петрол, поевтиняха съответно с 6.4 и 9% от пиковите си стойности в началото на май. В Китай, петролът поевтиня с 4.5% до 459 юана за барел (71.83 долара за барел).

„Темповете на повишение в цената на петрола през последните седмици, инициираха сериозни дебати сред пазарните участници и членовете на ОПЕК, относно въздействието на цената на петрола върху световната икономика”, коментира Четан Ай, главен икономист в Morgan Stanley.

В петък, Саудитска Арабия и Русия, които се смятат за движещи сили на пазара на петрол заявиха, че се обсъжда известно повишение на производството на петрол с 1 милион барела на ден.
Именно производствените съкращения, бяха факторът, който доведе до същественото поскъпване на петрола на международните пазари.

С нарастването на цената обаче, нараства и производството на шйстовите производители в САЩ, които се облагодетелстват от високата цена на петрола.

„Цената на петрола се срина след докладите, че Саудитска Арабия и Русия са се споразумели да повишат производството си през втората половина на годината”, се казва в анализ на ANZ.
Щатските енергийни компании са добавили 15 нови шйстови находища за седмицата до 25-ти май.