Forexnews.bg
Петрол между 50 и 75 долара устройва всички… ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 30 Май 2018 07:12

oil-06През последните четири дни щатският суров петрол се понижи с близо 10% от цикличния пик при ниво от 73 долара за барел, като достигна вчера най-ниска стойност от 65 долара. Това поставя въпроса – изчерпа ли се низходящата корекция на суровината и може ли тя да поскъпне?

Силното поевтиняване на петрола, стана реалност в следствие на данните, че Саудитска Арабия и Русия, обмислят повишение на производството си. Двете страни сигнализираха известно повишение на производството си.
Именно сделката между Русия и ОПЕК през изминалата година, за ограничаване на производството, инициира силното поскъпване на суровината.

Специалисти коментират обаче, че потенциалният отпор на някои членове на ОПЕК, срещу решението на Саудитска Арабия и Русия да повишат производството, може да доведе до известно връщане в цената на петрола.

„Винаги ще е много хлъзгав въпроса относно това, кога ще бъде обявен края на производствените ограничения”, според Оле Слот Хансен, трейдър от Saxo Bank A/S в Копенхаген.

След пикът при ниво от 115 долара през 2011 година, петролът се търгуваше в рейндж между 115 и 75 долара в продължение на цели 30 месеца. Подобен развой на събитията в момента, би означавал движение на петрола в рейндж между 70 и 50 долара, в следващите няколко години. А това, идеално би устройвало Русия и Саудитска Арабия, според пазарни наблюдатели.

Всякакви нива на петрола над посочената горна граница, вече води до известни проблеми за потребителите, свързани с инфлация, както и до повишение на шйстовото производство на петрол от САЩ, което започва да стават рентабилно.

Така че, изглежда много вероятно, цената на петрола да бъде задържана в относително тесен диапазон през следващите години.

Има разбира се и някои анализатори, които смятат, че цената на петрола ще продължи да се повишава и може да премине отвъд посочената граница. Едни от тях, са експертите от Goldman Sachs, според които налице е съществен фундамент за ръст в цената на петрола.