Forexnews.bg
Производствените съкращения на петрол до края на годината? ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 31 Май 2018 07:31

oil-06Саудитска Арабия и останалите страни от ОПЕК и извън картела, ще се придържат към споразумението си за ограничено предлагане на петрол до края на годината, според запознати с въпроса източници.

Участниците в споразумението, са доволни от текущите нива на петрола, които до голяма степен станаха реалност следствие на тяхното решение. В средата на май, петролът достигна над три и половина годишен връх.

Според същите източници, сделката за ограничено предлагане на петрол, може да бъде продължена отвъд рамките на настоящата година, само ако това се налага, за да се постигне балансиране на суровината.

Страните от ОПЕК и Русия, както и още няколко производителя извън ОПЕК, се съгласиха да намалят производството си с 1.8 милиона барела, в началото на 2017-та година. Това доведе до балансиране на пазара и ръст в цената на петрола.

Пазарът се движи към балансиране и фундаментът пред цената на петрола е далеч по-добра от миналата година, коментират пазарни наблюдатели.

Силното повишение в цената на петрола от последните месеци, се предопредели от страховете на пазара за „недостиг”, следствие на силното понижение на предлагането от Венецуела и притесненията за налагане на санкции на Иран, от страна на САЩ.

Саудитска Арабия, ОПЕК и останалите производители от ОПЕК, най-вероятно възнамеряват сътрудничеството им да не е спорадично, а дългосрочно, коментират същите неназовани източници.
Ако е налице недостиг на петрол на пазара обаче, поради една, или друга причина, страните най-вероятно ще предприемат координирани действия за неутрализирането му.

През изминалата седмица, енергийните министри на Саудитска Арабия и Русия заявиха, че се подготвят за „постепенно премахване” на производствените ограничения. Това доведе до съществен спад в цената на петрола на международните стокови пазари.