Forexnews.bg
Тръмп отново подкопа пазарите с въвеждането на нови мита ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 01 Юни 2018 07:01

trumpАзиатските акции приключиха последния ден на седмицата разнопосочно, след като администрацията на Тръмп, наложи нови тарифни мита върху Европа, Канада и Мексико, което изпрати европейските акции силно надолу, по-рано през деня.

В същото време доларът поскъпна спрямо повечето основни валути. Йената отбеляза спад, след като японската централна банка обяви, че е ограничила някои от покупките си на дългови инструменти.

Японските акции се повишиха, докато южнокорейските се представяха по-добре от останалите азиатски пазари, след по-добри от очакванията данни за износа на страната.

Австралийските акции изоставаха в представянето си, докато китайските и хонконгските се движиха без ясно определена посока.

Фючърсите на щатските индекси сочат отваряне на положителна територия, след като широкият щатски индекс S&P 500 се понижи през четири от последните пет дни. Лихвите по 10-годишните държавни облигации неутрализираха загубите си от четвъртък.

Фокусът на инвеститорите върху търговското напрежение между САЩ и останалия свят, до голяма степен неутрализира позитивния ефект на новините, че Италия е по-близо до съставяне на правителство, което е дружелюбно към ЕС.

Инвеститорите също така ще насочат вниманието си почти изцяло към данните за заетостта и безработицата в САЩ, която се очаква да е най-никса от 2000-та година насам.

Иначе петролът се понижи, след като данните за растящото производство на САЩ, неутрализираха тези за изненадващото понижение на запасите. Трейдърите на петролните пазари, също така са фокусирали вниманието си към това дали Саудитска Арабия и Русия ще повишат производството си.