Forexnews.bg
Щатските производители увеличават производството си на петрол ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 04 Юни 2018 06:54

oil-06Щатските шйстови производителя, явно са най-доволната група от високите цени на петрола. Цената на суровината се понижи в петък, след като стана ясно, че ОПЕК и Русия може да повишат производството си. А последното пък, може да е следствие именно на ръста на производството от страна на САЩ в среда на повишаващо се производство.

Щатският суров петрол, загуби около 1% от стойността си до 66.39 долара за барел късно в петък, докато брентът поевтиня с 0.6% до 77.07 долара и вече е с над 3 долара, под най-високите си стойности от края на май.

„Щатското производство на петрол расте с добри темпове и седмичните данни не посочват никакви признаци за забавянето му“, според анализатори от Seaport Global, като добавиха, че ръстът се води основно от Тексас и Ню Мексико.

Производството на петрол на САЩ се повиши с 215 000 барела на ден до 10.47 милиона барела на ден през март, според енергийното министерство на САЩ. Производството в Тексас, се повиши с 4% до 4.2 милиона барела на ден, докато това в Ню Мексико – с 6.5% на месечна база.

Повишението на производството от страна на шйстовите компании в САЩ, става реалност в момент, когато пазарът все повече говори за това, че Русия и ОПЕК могат да отменят приетите производствени ограничения. Именно последните, бяха в основата на силното поскъпване в цената на петрола до четири и половина годишен максимум.

В петък, руският президент Владимир Путин и принцът на Абу Даби – Мохамед Ал Найян, сключиха споразумение за стратегическо партньорство да се кооперират за стабилизиране на петролния пазар, според данни на Bloomberg.

Обединените Арабски Емирства, Кувейт и Саудитска Арабия, се срещнаха през този уикенд, да обсъждат проблемите на ОПЕК, според запознати.

И докато трейдърите ще продължат да следят за новини от ОПЕК, вниманието им също така ще е насочено към движението на долара, както и към официалната среща на картела – в края на юни във Виена.