Forexnews.bg
Златото и платината връщат ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 05 Юни 2018 06:45

gold-platinum-comparisonВъпреки наблюдаваното връщане на долара, спрямо останалите основни валути, златото и платината отбелязаха спад. Жълтият метал, се понижи до нива от 1 290 долара, където в момента намира сериозна подкрепа.

Според технически анализатори обаче, ако златото се понижи под 1 290 долара, можем да станем свидетели на по-нататъшен спад в цената на благородния метал към 1 280 долара, а по-нататък и към 1 270 долара.

Платината, се върна под психологическата граница от 900 долара и сега въпросът е, ще остане ли нивото на подкрепа при 890 долара непреодоляно.

Ако металът се върна над 900 долара и се отдалечи над посочената граница, която най-вероятно ще бъде силна притегателна зона, то можем да видим по-нататъшно поскъпване на метала.

До голяма степен обаче, движението на благородните метали, ще продължи да се предопределя от геополитически фактори, като търговските отношения между САЩ и Китай, както и посоката на движение на долара – спрямо останалите основни валути.

Трябва да отбележим, че съотношението платина-злато, е при ниво от 0.6955, което е близо до най-ниските стойности в исторически план. Така че ако ще избирате кой от двата метала да купите, може би платината е по-добра алтернатива.

Иначе, най-стабилно след благородните метали е среброто. То продължава да се търгува при нива от 16.4 долара за унция, като не намира сила да се понижи отново към психологическата граница от 16.00 долара за унция. Докато последното ниво е в сила, средносрочните перспективи пред среброто остават добри.

Иначе петролът продължава да поевтинява, като щатският суров петрол се търгува при нива от 65 долара за барел с доставка през следващия месец, докато брентът се разменя за 75.3 долара за барел.