Forexnews.bg
САЩ моли ОПЕК за 1 милион повишение на производството?! ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 06 Юни 2018 07:23

oil-06Щатското правителство, тихомълком е помолило Саудитска Арабия и другите производители от ОПЕК да повишат производството си с около 1 милион барела на ден, според запознати с този въпрос.

Рядката молба, е дошла, след като цената на бензина на дребно достигна най-високото си ниво в САЩ от над три години насам и президента Тръмп, започна публично да се оплаква от политиката на ОПЕК.

Поскъпването на петрола на международните пазари, освен до поскъпване на цената на бензина на дребно, води след себе си и до съществен ръст на инфлацията. Това, се очаква да доведе до по-нататъшно повишение на лихвите и негативен ефект върху ръста на щатската и световна икономика.

В допълнение, високите цени на петрола, инициират повишение на щатското производство, от страна на шйстовите производители.

Така че, в крайна сметка всички печелят от известно връщане в цената на петрола, включително и ОПЕК и Русия. Причината – няма да се търсят алтернативни заместители на петрола, в среда на крайно високата му цена и щатските производители няма да се възползват основно от високите цени на петрола, запълвайки допълнително производството.

Повишение на производството, е било дискутирано между някои от министрите на страни членки на ОПЕК, както и между Саудитска Арабия и Русия, твърдят още същите източници.

И докато официално, все още липсва потвърждение за повишението на производството, много е възможно, такова да бъде обявено на предстоящата през юни среща на страните от ОПЕК във Виена, според пазарни наблюдатели.

Иначе брентът продължава да поевтинява, като загуби нови 2% от стойността си до 73.81 долара за барел в Лондон.

„Изглежда ОПЕК отново преследва целите си. Цените на петрола са изкуствено Много Високи! Това не е добре и няма да бъде прието“, коментира Тръмп в един от туитовете си в средата на април.

Трябва да припомним, че брентът достигна близо четиригодишен връх през миналия месец, при нива от над 80 долара за барел. От тогава насам, цената на суровината се понижи сериозно, загубвайки близо 10% от стойността си.

Повече за посоката на петрола, най-вероятно ще се разбере на предстоящата на 22 и 23-ти юни среща на ОПЕК във Виена.