Forexnews.bg
Инвестиции в злато с индексния фонд GLD? ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 08 Юни 2018 12:50

gold-platinum-comparisonАко обмисляте инвестиция в злато, то може би едно разумно решение би било да погледнете към индексен фонд, базиран на цената на благородния метал. Но внимавайте, трябва да сте сигурни, че избрания от Вас фонд, реално притежава злато и го съхранява в някой сейф...

И докато трябва на доверие да приемете думата на подопечния фонд, който следи за това индексния фонд реално да притежава споменавания актив, все пак това е далеч по-добра опция от залога Ви върху фонд, който не притежава злато в активите си, а само следи промяната в цената на златото!

И един от първите типове споменати фондове е SPDR Gold Shares ETF (GLD) - най-големият тръст с реално притежание на злато в света с активи на стойност над 36 милиарда долара.

Какво са борсово търгуваните индексни фондове?

Да започнем обаче, малко по-отдалеч - какво са индексните фондове? Борсово търгуваният индексен фонд, или известен още като ETF e пазарно търгуван актив, който следи представянето на индекс, суровина, облигация, или кошница от активи, като например индексен фонд. За разлика от взаимните фондове, борсово търгуваните индексни фондове (ETF-и), се търгуват като типичните акции на фондовите пазари. При тях няма нетна стойност на активите, която да определя стойността им, а цената им се определя от търсенето и предлагането.

Традиционно, индексните фондове се отличават с по-висока дневна ликвидност и по-ниски такси и комисиони от взаимните фондове, което ги прави по-добри инвестиционни алтернативи за инвеститорите.

Борсово търгуваният индексен фонд е тип фонд, който притежава базовия актив (акции, облигации, петролни фючърси, злато, чуждестранни валути и др.) и разпределя притежаваните активи на акционерите, в съответствие с тяхното пропорционално участие. Акционерите, не притежават директно тези активи, а ги притежават косвено, но имат права върху реализираните печалби, под формата на спечелени лихви, или дивиденти.

SPDR Gold Shares ETF (GLD) е най-големия борсово търгуван фонд, който следи представянето на златото и притежава активи (злато) за повече 36 милиарда долара. Фондът набра приблизително 1,1 млрд. долара капитал през април, най-много от септември 2017, според данни на Bloomberg. Оттогава насам инвеститорите са изтеглили около 236 млн. долара, показват данните.

Откакто GLD дебютира, през ноември 2004 г., той е нараснал с над 280% до над 170 долара за акция. Инвеститорите се насочват към към GLD, тъй като им позволява да "притежават" физически златото.

Как работи SPDR Gold Shares ETF (GLD)?

Всъщност е много по-сложно, отколкото просто да позволи на инвеститорите да "притежават" злато. GLD е тръст, спонсориран от Световния златен съвет (чрез World Gold Trust Services), под попечителството (контрола) на Bank of New York Mellon. Тръстът се стреми да отрази ценовото движение на златото и издава акции, покрити от притежаваното от него злато. Златото на GLD се съхранява в трезора на HSBC в Лондон, а акциите се продават в пакети от по 100 000 броя.

Важно е да се знае, че GLD е регулиран от Комисията по ценни книжа и борси(SEC) в САЩ.