Forexnews.bg
Златото - накъде през тази седмица? ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 11 Юни 2018 07:27

gold-platinum-comparisonФючърсите на златото завършиха миналата седмица на положителна територия, основно заради слабостта на щатския долар и политическото напрежение, свързано с търговските преговори между САЩ и Китай.

Срещата между севернокорейския лидер Ким Джонг Ун и щатския президент, която е историческа, предстои на 12-ти юни в Сингапур, а резултатите от нея могат да са непредсказуеми и да повлияят съществено върху цената на търговия на златото.

Иначе рано сутринта златото се търгува при нива малко под психологическата граница от 1 300 долара, която се явява като много силно ниво на съпротива.

По-нататъшно въздействие върху движението на цената на златото през тази седмица се очаква да окажат срещите на ЕЦБ и Фед относно лихвите.

Много е вероятно ЕЦБ да намекне кога предстои края на програмата на обратно изкупуване на облигации, което да въздейства върху нивата на търговия на еврото.
Важно ще е и решението на Фед, макар и то да се очаква да е с по-слабо въздействие върху нивата на търговия на долара.

Не особено „агресивен” Фед в прогнозите си обаче, може да доведе до поевтиняване на долара и съответно повишение в нивото на златото. Традиционно, златото се търгува в противоположна на долара посока.

Решение относно монетарната си политика, се очаква да вземе и японската централна банка, която ще направи това в петък. Това, най-вероятно ще окаже въздействие върху нивата на търговия на йената, спрямо останалите основни валути.

Лихвите по 10-годишните щатски държавни ценни книжа продължават да се търгуват трайно под психологическата граница от 3%. Последно те бяха при ниво от 2.95% на годишна база.