Forexnews.bg
Златото поевтинява след поскъпване на долара ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 12 Юни 2018 07:42

gold-platinum-comparisonЗлатото се понижи днес, след като доларът поскъпна спрямо останалите основни валути, в резултат на изненадващо добрите резултати от историческата среща между Тръмп и Ким Джон Ун.

Спот цената на златото се понижи с 0.2% до 1 297 долара за унция, а фючърсите на благородния метал с доставка през август загубиха 0.1% от стойността си до 1 301.50 долара за унция.

„Доларът бе сериозен двигател на движението в цената на златото и останалите благородни метали напоследък. Намаляването на геополитическото напрежение обаче, допълнително въздейства върху посоката на жълтия метал”, според Даниел Хайнс, анализатор от ANZ.

По-късно днес, Federal Open Market Committee (FOMC) стартира двудневната си среща.

Всички инвеститори са в очакване на срещата на Фед. Резултатът от нея се очаква почти на 100% да е повишение на лихвите, което обаче, най-вероятно е заложено в цените на активите.

И все пак, повишението на лихвите може да очаква негативно въздействие върху цената на златото, както и върху останалите деноминирани в долари суровини.
Следват срещите на европейската централна банка в четвъртък и на японската централна банка в петък.

Златото, най-вероятно ще е волатилно през тази седмица, в среда на толкова много важни икономически решения.

Цената на златото среща сериозна съпротива при нива от 1300-1305, както и подкрепа от азиатски купувачи, когато наближи 1 290 долара за унция.

При останалите метали среброто поевтиня с 0.3% до 16.83 долара, а платината се търгува при нива от около 903 долара за унция.