Forexnews.bg
Брентът 85 долара през следващата година? ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 26 Юни 2018 07:11

oil-06След срещата си във Виена, на която бе взето решение производството да се повиши със 700 000 барела, брентът загуба над 1% вчера до нива от 74 долара за барел, докато щатският суров петрол запази стойността си при ниво от 68 долара за барел.

Това доведе до сериозно намаляване на спреда между двата типа петрол – брент и круд, който преди това бе в размер на цели 10 долара.

Спадът на брента стана реалност, предвид на очакванията на пазара за по-малко повишение на производството – в рамките на 200 до 300 хил. барела петрол.

Някои пазарни анализатори обаче, изразяват мнението, че понижението в цената на петрола, може бързо да бъде преодоляно, предвид на сериозния ръст в търсенето.

Дори въпреки планираното повишение на производството, все още е налице дефицит от петрол на пазара, според пазарни наблюдатели.

„Решението на ОПЕК, най-вероятно ще държи цената на петрола в тесни граници, но можем да станем свидетели на последващо вторично поскъпване, предвид на това, че резервите на картела за повишение на производството, най-вероятно ще бъдат тествани през следващата година“, според Майкъл Тран, анализатор в RBC Capital Markets.

Според Тран, средната цена на брента ще е 76 долара през тази година, а на щатския суров петрол – 68 долара за барел. За следващата година, очакванията му са за 85.50 долара за барел брент и 76 долара за барел щатски петрол.

Не само Тран е бичи настроен по отношение на цената на петрола. Брайън Сингър от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs прогнозира цена на брента в диапазона между 70 и 80 долара за барел през втората половина на годината.

Силното търсене и дисциплината при шйстовите производители в САЩ, ще са основни фактори за високите цени на петрола през тази и следващата година.