Forexnews.bg
Инфлацията в САЩ помогна на металите ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 14 Септември 2018 08:24

gold-platinum-comparisonИнфлацията в САЩ, изнесена вчера, се оказа под средните очаквания на анализаторите. Ръстът на потребителските цени в най-голямата световна икономика през август възлезе на 0.2% на месечна база, което бе под средните очаквания за повишение от 0.3%. В същото време, основният индекс на потребителските цени, или без да се включват волатилните цени на храните и енергийните суровини, отбеляза ръст от 0.1% при очаквани 0.2%.

Слабата инфлация, накара много инвеститори и анализатори да очакват Фед да е по-слабо агресивен по отношение на повишение на лихвите и това доведе до поевтиняване на долара до двуседмичен минимум.

Доларовият индекс, се понижи с 0.3% до ниво от 94.539, като загубата му за седмицата възлезе на 0.9%, според данни на FactSet.

В допълнение към данните за инфлацията, първоначалните молби за помощи за безработица възлязоха на 204 000, или леко под средните очаквания на анализаторите. Бюджетният дефицит за август се повиши близо два пъти до 214 милиарда долара.

Поевтиняването на долара оскъпи металите. Златото се върна отново трайно над 1 200 долара за унция, като рано тази сутрин се разменя при нива от 1 205 долара. Среброто се повиши до нива на търговия от над 14.20 долара, а платината - при 808 долара.

Въпреки поевтиняването на долара, петролът отчете сериозни загуби вчера. След като се търгуваше при нива близо до 70 долара за барел, щатският суров петрол отбеляза сериозен спад, връщайки се отново до нива от под 69 долара за барел.