Forexnews.bg
Петролът поевтинява в началото на седмицата ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 17 Септември 2018 11:36

oil-graph-pictureПетролът поевтиня в началото на азиатскита сесия в първия ден от новата седмица, следствие на нарасналите опасения за налагане на нови мита на китайски внос, от страна на щатския президент Доналд Тръмп. В края на миналата седимца, в социалната мрежа Twitter, Тръмп заплаши отново Китай с мита.

Фючърсите на брента спаднаха с 16 цента или с 0,2% до 77,93 долара за барел, а фючърсите на американския лeк суров петрол (WTI) се понижиха с 20 цента или с 0,3%, до 68,79 долара за барел.

"Очакванията на пазара за недостиг се охладиха, след като данните от миналата седмица показаха увеличение на доставките, докато инвеститорите намалиха перспективите ir за търсене на суровината", каза пред „Ройтерс" Уанг Сяо, анализатор за петролните пазари в Guotai Junan Futures.

Ескалиращото напрежение около търговията между САЩ и Китай предизвиква опасения относно евентуалното забавяне на растежа на потреблението на петрол, което донякъде компенсира опасенията за намаляване на доставките, заради предстоящите санкции на САЩ срещу Иран по отношение на ядрената програма на Техеран.

Рафинериите в Индия, вторият най-голям купувач на суров петрол от Иран, обявиха, че ще намалят месечните си доставки през септември и октомври почти наполовина спрямо доставките от началото на годината.

Освен това, цените на петрола се понижиха и заради нарасналите американски добиви, като през седмицата, която завърши на 7 септември, петролните платформи бяха увеличени с две, до общо 749 броя, обявиха от консултантската енергийна компания Baker Hughes в петък.