Forexnews.bg
Митата натежаха над цената на петрола ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 18 Септември 2018 09:26

oil-06Петролът поевтиня, след оповестяването на нови тарифи на стойност 200 милиарда долара върху китайски внос, от страна на администрацията на Доналд Тръмп. Действието повиши спекулациите за забавяне на ръста на световната икономика и съответно търсенето на "черното злато".

Фючърсите на брента загуби 44 цента от стойността си, или 0.6% до 77.6 долара за барел, а щатският суров петрол поевтиня с 30 цента до 68.60 долара за барел.

Европейският Brent може да спадне с повече от 1 долар, до 76,37 долара за барел, докато цените на WTI може да се върнат до нивата от 14 септември, когато достигнаха спад до 67,94 долара за барел, според пазарни наблйдатаели.

Двете страни са най-големите икономики в света, но потенциалното съкращаване на предлагането, предизвикано от санкциите на САЩ по отношение на износа на петрол от Иран, третият по големина производител сред членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), ще окаже известна подкрепа за цените на петрола. Санкциите, засягащи иранския петролен сектор, ще влязат в сила от 4 ноември.

Иранските износа на суров петрол е спаднал с 580 000 барела през последните три месеца, сочат данните от анализ на американската банка Merrill Lynch. Междувременно износът на петрол от седем големи шистови находища в САЩ се очаква да нарасне с 79 000 барела, до до 7,6 млн. барела през октомври, съобщи в понеделник държавната Агенция за енергийна информация (EIA).

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в понеделник, че първоначално ще наложи 10% вносно мито за нови китайски стоки на стойност около 200 млрд. долара, а от началото на следващата година ще увеличи ставките до 25 на сто.

Рафинериите в САЩ са преработвали около 17,7 милиона барела на ден суров петрол миналата седмица, докато китайските рафинерии са използвали около 11,8 милиона барела средно на ден през август, според официалните правителствени данни на двете страни.

Новите митнически тарифи вероятно ще ограничат икономическата активност както в Китай, така и в Съединените щати, от което би трябвало да спадне растежа на търсенето на петрол, тъй като ще се потребява по-малко гориво и търговията със стоки ще спадне.

В понеделник руският енергиен министър Александър Новак заяви, че членовете на ОПЕК и страните, които не членуват в картела, ще обсъдят всички възможни сценарии за доставки, когато се срещнат този месец в Алжир. Русия, най-големият производител на петрол в света и други производители в ОПЕК, се придържат към споразумението за ограничаване на добивите, за да се поддържат стабилни цени, като в същото време осигуряват достатъчно петрол на пазара.