Forexnews.bg
Петролът все по-близо до 80 долара за барел! ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 19 Септември 2018 09:27

oil-06Лек ръст отбелязаха фючърсите на петрола, на международните пазари, въпреки нарасналите запаси от петрол в САЩ. Запасите от петрол в САЩ са се увеличили с 1.2 милиона барела, според данните на API до ниво от над 397 милиона барела. 

Това, в съчетание с информацията, че износът на саудитски петрол не се е увеличил през юли и дори е спаднал до 7.12 милиона барела на ден, докато през миналия месец август експортът е увеличен до 7.24 милиона барела, не бе достатъчно за спад в цената на "черното злато".

Щатският суров петрол, се разменя в третия ден на седмицата при нива от над 70 долара за барел - при 70.20 долара, а все повече стават експертите, които прогнозират поскъпване към следващата ключова граница от 75 долара за барел.

Брентът също отбеляза леко повишение и все повече се доближава до психологическата граница от 80 долара, която би могла да отвори пътя му към 85 долара за барел.

Коментарите дошли от Саудитска Арабия, че страната е удовлетворена от текущите цени на петрола, се приеха като признак, че едва ли ще видим нарастване на производството на страната, за да се компенсира потенциалната загуба на петрол от Иран, след налагане на санкциите от 4-ти ноември.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и производителите извън картела, включително и най-големият производител в света Русия, се срещат на 23 септември в Алжир, за да обсъдят как могат да разпределят увеличеното предлагането в рамките на квотната си рамка, за да компенсират загубата от ограничаване на доставките на ирански петрол, заради санкциите на САЩ срещу Техеран.

Американските санкции, засягащи иранския петролен сектор, ще влязат в сила от 4 ноември, макар че много купувачи вече са намалили покупките си, но се притесняват как пазарът ще компенсира загубеното предлагане на 

Официалните данни за запасите и добивите ще бъдат обявени по късно в сряда от държавната Агенция за енергийна информация (EIA).