Forexnews.bg
Петролът поскъпва с над долар, след спада на запасите в САЩ ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 20 Септември 2018 08:57

oil-06Цената на щатския суров петрол се повиши с над 1 долар вчера, като продължи да поскъпва и днес, следствие на изненадващото пето понижение на запасите в САЩ.

Фючърсите на суровината добавиха 1.08 долара до ниво от 70.93 долара за барел, след данните за понижение на запасите с 2.1 милиона барела в САЩ до 394.1 милиона барела. Това бе най-ниското им ниво от февруари на 2015-та година. Запасите на бензин се понижиха с 1.7 милиона барела, на фона на очакванията за понижение от едва 100 000 барела. Днес щатският суров петрол продължи да повишава стойността си, за да достигне нива на търговия от 71.55 долара за барел.

Като цяло се заформя криза при предлагането, която постепенно може да прерастне в паника. Според анализатори Саудитска Арабия и ОПЕК, тестват търпението на щатския президент Тръмп, който не веднъж и два пъти ги призоваваше да повишат производството на суровината.

Потреблението на бензин в САЩ обикновено се повишава сериозно през лятото и се понижава с настъпването на есента. Търсенето обаче, остава относително високо през изминалата седмица, като се прогнозира в размер на 9.5 милиона барела на ден.

Брентът поскъпна по-скромно, като се повиши с 36 цента за барел до 79.39 долара за барела. Във вторник брентът добави 1.3% към стойността си, след новините, че Саудитска Арабия се чувсства комфортно с цена на петрола от 80 долара за барел. Рано тази сутрин европейския петрол се разменя при нива от 70.60 долара за барел

Повишението в цената на петрола, става реалност преди налагането на санкции на Иран, от страна на САЩ, които се очаква да намалят предлагането с около 1 милион барела на ден. На този етап, не е съвсем ясно, кой ще компенсира това предлагане, като от Саудитска Арабия и ОПЕК не дават признаци, че ще произвеждат повече.

Според доклад на информационната агенция Reuters, Саудитска Арабия ще търси цена на петрола между 70 и 80 долара за барел.

Данни на фючърсните пазари сочат, че кол опциите на петрола, даващи право на собствениците им да купуват петрол при цена между 80 и 85 долара за барел, са се повишили с 45% в понеделник и вторник, за еквивалентни покупки на стойност 54 милиона барела.

Страните от ОПЕК и Русия, ще се срещнат на 23-ти септември в Алжир, за да дискутират по-нататъшната си политика по отношение на производството и приетите квоти.