Forexnews.bg
Тръмп свали временно цената на петрола ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 21 Септември 2018 09:25

oil-1Очакваното се случи. Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп призова страните от ОПЕК да понижат цената на петрола и суровината реагира с понижение на стоковите пазари.

Щатският суров петрол загуби 45 цента в четвъртък. Верни на правилото „говоренето е евтино“ обаче, в последния ден на седмицата „черното злато“ възстанови част от загубеното и отново пое нагоре, като се търгува при нива от 70.80 долара за барел.

„Монополът ОПЕК е длъжен да понижи цената на петрола в момента“, коментира Тръмп в традиционната си платформа за изявления – Twitter.

Брентът продължава да се търгува близо до психологическата граница от 80 долара за барел, макар и да се отдалечи с около 1 долар от нея.

Иначе, цената на петрола продължава да се подкрепя от намалелите за пета седмица запаси от петрол в САЩ, както и очакванията за намаляване на производството, в резултат именно на щатските санкции върху Иран.

От пазара на петрол, се очаква да изчезнат около 1 милион барела, в резултат на санкциите на САЩ. Не е ясно кой ще ги компенсира, като на този етап от Саудитска Арабия дават сигнали, че ги устройва цена на петрола от 80 долара за барел.

Щатският президент припомни още на страните от Близкия Изток - „Ние защитаваме страните в региона и без нашата помощ те няма да останат задълго в безопасност. И въпреки това, страните продължават да се целят към по-високи нива на петрола. И ние ще запомним това!“.

Повече яснота, относно бъдещата политика на ОПЕК и това, дали картелът ще се вслуша в думите на Тръмп, се очаква на срещата на картела на 22 и 23-ти септември в Алжир.

Все повече стават анализаторите обаче, които не изключват възможността за преживяване на ценови шок при петрола, който да инициира инфлация в световен мащаб и да забави ръста на световната икономика.