Forexnews.bg
Петролът с четири годишен връх - Русия и Саудитска Арабия блокираха Тръмп ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 25 Септември 2018 07:47

oil-06Цената на петрола се повиши с 2% до нова най-висока стойност за последните четири години, след като Саудитска Арабия и Русия, отхвърлиха призива на щатския президент Доналд Тръмп, за незабавно повишение на производството.

Страните от ОПЕК и Русия се събраха на планирана среща в Алжир, на която да обсъждат общата политика по отношение на предлагането на петрол.

От там обаче, не излязоха с решение за повишение на производството, което се очакваше в светлината на планираните санкции върху Иран, от страна на САЩ, които влизат в сила от началото на ноември.

“Петролният пазар продължава да се движи основно от претесненията за предлагането на Иран и Венецуела“, според Джин МакГилиа, директор в Tradition Energy в Стамфорд. „Фактът, че не бе достигнато до споразумение на ОПЕК през този уикенд, създава добри възможности за повишение в цената на петрола“, коментира още експертът.

Брентът поскъпна с 2.14 долара, или 2.7% до ниво от 80.94 долара, или най-високото му ниво от ноември на 2014-та година. В последствие, ценната суровина се върна до нива от 80.6 долара за барел. Рано тази сутрин обаче, ценната суровина възобнови повишението си и достигна 81.40 долара за барел

Щатският суров петрол се повиши с 1.43 долара, или 2% до ниво от 72.21 долара за барел.

“Не мога да влияя върху цените на петрола“, заяви енергийният министър на Саудитска Арабия – Кхалид ал-Фалих, пред репортери в неделя.

През миналата седмица, Тръмп заяви, че страните от ОПЕК „трябва да понижат цената на петрола веднага!“, но иранския енергиен министър заяви в понеделник, че ОПЕК няма да отговори положително на исканията на щатския президент.

“Ясно е в момента, че в среда на безразличие на производителите по отношение на повишение на производството, пазарът ще е сигурен за изтънено предлагане в следващите три до шест месеца, което може да доведе до по-високи цени на петрола“, коментира Хари Чингириан, анализатор в BNP Paribas, цитиран от финансовото издание Reuters.

Според технически анализатори, брентът може да продължи нагоре и да се повиши до нива от 90 долара за барел, както и да премине психологическата граница от 100 долара в началото на 2019-та година.

Анализаторите на JPMorgan щатските санкции върху Иран, могат да доведат до загуба на 1.5 милиона барела на ден, докато според Mercuria, можем да станем свидетели на изчезването на 2 милиона барела на ден.

Според запознати източници, ОПЕК и Русия са обсъждали потенциално повишение на производството си с 500 000 барела на ден, за частично компенсиране на загубата на ирански петрол. Това обаче, не бе оповестено, като официално решение.

“Очакваме страните от ОПЕК, водени от Саудитска Арабия да повишат производството си, но да не успеят напълно да компенсират загубата на производство от Иран“, смята Едуард Бел, суровинен стратег в Emirates NBD.