Forexnews.bg
Петролът с нов четири годишен максимум ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 26 Септември 2018 15:50

oil-06Иранският износ на петрол рязко намалява преди втория кръг от санкции на САЩ срещу Техеран, които ще бъдат наложени от 4 ноември. Очакванията на анализаторите са, че иранската икономика ще се свие с нови 4% през следващата година.

Иначе, санкциите наложени на Иран, както и нежеланието на ОПЕК и Русия да реагират с повишено предлагане на петрола, доведоха до поскъпването на "черното злато" до нови четиригодишни максимуми. Брентът се повиши до нива от 82 долара за барел, а щатският суров петрол се търгува трайно над 72 долара за барел.

От IIF съобщават в актуализиран преглед за иранската икономика, с който „Ройтерс" разполага, че износът на петрол спада, въпреки че Техеран предлага големи отстъпка и използва собствените си танкери за доставка на стоки до Китай и Индия без допълнителни транспортни разходи.

Според анализаторите на IIF, иранските спедитори също предлагат щедри условия на плащане и в много случаи приемат плащане в евро и китайски юани вместо американски долари, както ие бартерни сделки. От IIF смятат, че бартерната търговия и разплащане на други валути може да изиграят по-голяма роля за иранската икономика, отколкото санкциите на САЩ.

Според пазарни наблюдатели, ако санкциите на президентската администрация върху Иран напълно заличат предлагането на петрол от страната, цената на петрола е много вероятно да достигне до 100 долара за барел.

Иран произвежда около 3 милиона барела на ден, а според експерти, санкциите на САЩ, ще намалят това производство с между 1 и 1.5 милиона барела. Проблемите са няколко. На първо място и основния такъв е, че няма кой да компенсира загубата на предлагане от ОПЕК. Страните от ОПЕК произвеждат на ръба на силите си и не разполагат с достатъчен свободен капацитет, за да заместят иранския петрол.

Пред петрола има и още един проблем, за който се говори относително малко. Става въпрос за ограничените геоложки проучвания.

Вижте още: Ограничени геоложки проучвания изпращат цената на петрола до 150 долара?

Заради излишъка на петролните пазари през последните години и „хроничното недофинасиране" на петролната индустрия, добивните компании са намалили разходите за геоложки проучвания, които са паднали до най-ниското си ниво през последните четири години, предупреждават анализатори.

В резултат на това обемът на доказаните залежи от най-големите петролни компании, с изключение на американската Exxon и британската British Petroleum, са намалели с 30% в сравнение с 2000 г., което създава условия за по-рязко покачване на цените.