Forexnews.bg
Петролът уверено върви към 100 долара за барел, металите поевтиняват ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 28 Септември 2018 12:06

oil-1Възстановеното поскъпване на щатския долар, спрямо останалите основни валути, доведе до възобновяване на спада при благородните метали. Златото се върна под 1 200 долара за унция и вече се търгува с 20 долара по-надолу. Платината отново е на път да тества психологическата граница от 800 долара за барел. Най-малка на този етап е загубата при среброто, което се търгува при нива от около 14.20 долара за унция. Трябва да се има предвид обаче, че и поскъпването на среброто бе най-слабо, сред металите.

Петролът продължи да се повишава и в последния ден на настоящата седмица. Рано сутринта брентът се търгуваше при нива от 81.60 долара за барел, или само на около долар от най-високата 4-годишна стойност, достигната във вторник.

Фючърсите на американския суров петрол добавиха 20 цента до 72.35 долар аза барел. Този месец, цената на петрола се очаква да поскъпне с над 3.5%, или най-много от юни насам.

Санкциите за Иран, третият по големина производител на петрол в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), започват на 4 ноември, а Вашингтон поиска от купувачите на ирански петрол да намали вноса до нула, за да бъде принуден Техеран да преговаря за ново ядрено споразумение и да ограничи влиянието му в Близкия изток.

 

Загрижеността около санкциите също доведе до нарастваща разлика между цените на WTI и Brent, тъй като създаде много добри условия за износа на петрол в САЩ.

Очаква се Саудитска Арабия да предложи допълнително количество петрол на пазара през следващите няколко месеца, за да компенсира спада на иранския износ, но се притеснява, че може да се наложи да ограничи производството през следващата година, за да балансира световното търсене и предлагане.

Въпреки това от новозеландската банка ANZ обявиха в съобщение до клиентите си в петък, че големите доставчици едва ли ще компенсират загубите от санкциите, оценени на 1,5 милиона барела на ден.

Достигнал своя връх за 2018 година през май износът на Иран възлезе на 2,71 млн. барела, което представлява почти 3% от световното потребление на суров петрол.