Forexnews.bg
Металите потъват, брентът уверено върви към 100 долара ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 01 Октомври 2018 10:00

oil-1Възобновеното поскъпване на щатския долар и повишението на щатските индекси до нови рекордни стойности, продължават да оказват неблагоприятно влияние на цените на металите. Златото се търгува трайно под 1 190 долара за унция, а среброто се върна при 14.50 долара. Платината отново се опитва да тества психологическата граница от 800 долара за унция.

Иначе, петролът продължава да поскъпва. Брентът достигна най-високото си ниво от номеври на 2014-та година, в очакване на санкциите върху Иран, които влизат в сила от 4-ти ноември.

Рано тази сутрин, брентът се търгува при нива от 83.05 долара, или повишение от 28 цента за деня, докато щатският суров петрол се разменя за 73.54 долара, или повишение от 30 цента.

Поскъпването на петрола се подкрепя и от минималното повишение на броя на шйстовите находища в САЩ, което намаля очакванията, че САЩ ще успее да компенсира загубата на ирански петрол.

Намаляват очакванията, че и страните от ОПЕК, ще успеят да направят това, въпреки призивите на президента Доналд Тръмп.

„Докато не се предложи значително повишение на производството от страна на ОПЕК, цената на петрола най-вероятно ще продължи нагоре“, смята Стивън Инс, ръководител на Oanda в Сингапур, цитиран от CNBC.

Според анализатори от ANZ все повече стават пазарните участници, които започват да говорят за цена на петрола от 100 долара. И това е напълно възможно да се случи през следващите няколко седмици.

Китай заяви, че ограничава покупката на ирански петрол от този месец. А страната е най-големия купувач на петрол от Иран в момента.

„Ако китайските рафинерии се съобразят в по-голяма степен с наложените санкции от страна на САЩ, от очакванията, то балансът на пазара се очаква да се наруши по-агресивно“, пише Едуард Бел, суровинен стратег в Emirates NBD в писмо към клиентите на институцията.

В събота, щатският президент Доналд Тръмп покани саудитския крал Салман за водене на разговори по отношение на балансирането на петролния пазар, след налагането на санкции върху Иран.