Forexnews.bg
Златото е евтино, според полската централна банка ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 02 Октомври 2018 08:59

GOLDДобри новини за всички „златни буболечки“. Цената на златото, се струва евтино на централните банки по света и те продължават със своите покупки. Поне полската централна банка прави това. През юли и август, Полша е увеличила златните си резерви с 9 метрични тона, или с най-много от 1998-ма година насам.

Трябва да се има предвид, че централната банка на Полша, прибягва много рядко до по-сериозно увеличение на златните си резерви, като е правила това, само няколко пъти в историята си.

Най-вероятно, като основен мотив за покупките, се явяват ниската цена на златото и опасността от повишение на инфлацията, коментират пазарни наблюдатели.

Към настоящия момент, златните резерви на Полша са най-високи от поне 1983-та година насам. Въпреки това обаче, страната остава извън 30-те страни с най-големи златни резерви, като се нарежда на почетното 36-то място, според данни на МВФ.

Последните покупки на злато, се смята че са на стойност в размер на над 350 милиона долара, по текущи цени.

Разбира се, не само централната банка на Полша има интерес към покупката на благородния метал. Това правят банките на Русия, Турция, Индия, Филипините, Казахстан и др. През първото тримесечие на годината, покупката на злато от страна на централните банки, нараства с над 40% на годишна база.

Все повече централни финансови институции по света се обръщат към златото, в търсене на диверсификация от рекордните резерви в долари.

Иначе, новината за покупката на полската централна банка се отрази благоприятно върху цената на златото, което рано тази сутрин се насочи за нов тест на психологическата граница от 1 200 долара за барел, откъдето го делят едва 5 долара.