Forexnews.bg
Dow с нов рекорд, петролът при 4-годишен връх ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 04 Октомври 2018 10:31

Инвеститорите все още се борят с ефектите от покачващите се лихви. Въпреки това основния американски индекс Dow Jones се повиши до рекордни нива, коментираха анализатори на ИП Евро-Финанс.

От своя страна SP500 отвори с повишение, близо до най-високите си нива, но спадна по време на търговската сесия. Все още настроенията са повече позитивни.

oil-06Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с 54 пункта до ниво от 26 951.81 пункта, след като не успя да се задържи на рекордно високите си стойности. Широкият показател S&P 500 остана почти без промяна, след ръстове във финансовия и банковия сектор. Технологичният измерител Nasdaq напредна с 0.3%, като акциите на Apple поскъпнаха с над 1%.

Петролът също отчете ръст, достигайки до 4-годишен връх. Инвеститорите са концентрирани върху предстоящите санкции към Иран, както и повишението в добива на Русия и Саудитска Арабия.

Обявените данни за запаси от петрол в САЩ бяха силно под очакванията, което също даде положителен тласък за черното злато. Президентът Путин заяви, че Тръмп носи част от вината за високите цени на петрола, макар че самия той постоянно се оплаква, че цените са на твърде високи нива.

Търговците на петрол залагат, че суровия петрол в САЩ може да нарасне до 100 долара за барел през следващата година - граница, която доскоро мнозина считаха за недостижима, поради рекордния ръст на производството в САЩ и сравнително стабилното световно търсене.

Прогнозите за това колко от износа на Иран може да бъде засегнат варират от 500 000 барела до 2 милиона барела и несигурността по отношение на влиянието върху пазара може в крайна сметка да доведе до колебания на цените и в двете посоки, уточняват от Института за международни финанси.

Фючърсите на европейския вид суров петрол Brent се повишиха над 86 долара за барел в сряда, а американският лек суров петрол (WTI) достигна 76 долара за барел, което е 4-годишен ръст.

EUR/USD успя да пробие много силни нива на подкрепа с плътен червен бар, давайки ясна посока за двойката.

От своя страна, ръстът при американската валута доведе и двойката USD/JPY до силни нива на съпротива.

EUR/TRY – След пробив на заформилия се триъглник през изминалата седмица, цената тества нивата на пробива, като се оттласна от тях и заформи пин бар.

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.