Forexnews.bg
Петролът продължава уверено към 100 долара! ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 05 Октомври 2018 10:55

oil-06Петролът продължава неумолимо да се повишава, като уверено върви към психологическата граница от 100 долара за барел. Фючърсите на щатския суров петрол добавиха нови 0.8% към стойността си вчера, насочвайки се към четвъртия си пореден седмичен ръст.

Цените може да достигнат 100 долара, след като тази есен се очертава като несигурна по отношение на Иран, каза руският енергиен министър Александър Новак пред радио Business FM, цитиран от „Блумбърг". Все пак саудитският министър на енергетиката Халид Ал Фалих успоки пазара: "Ние правим всичко, което можем", подсказвайки, че кралството е готово да смекчи потенциалните загуби за пазара с увеличаване на предлагането на суровината от страните от Персийския залив.

Петролът се е насочил към най-продължителната си седмична печалба от януари, заради опасенията на пазарните участници, че увеличените добиви от Саудитска Арабия и Русия може да не успеят да намалят кризата на доставките, която се задава със санкциите на САЩ срещу иранския износ на суровината.

Междувременно, цената на "черното злато" е близо до най-високите си нива от четири години насам, след като стана ясно, че производството на Иран вече се е понижило до 2 милиона барела, спрямо 2.8 милиона барела преди няколко седмици. От 4-ти ноември, влизат в сила санкциите на САЩ към Иран и това е в центъра на инвеститорското внимание.

На този етап не е ясно, дали страните от ОПЕК и Русия ще успеят да компенсират понижението в производството на суровината, от страна на Иран. И това създава опасения за превес на търсенето над предлагането.

В същото време декемврийските фючърси на европейския вид Brent достигнаха 85.07 долара за барел, което е увеличение с 0.57% или с 48 цента, спрямо цената при затваряне на търговията в четвъртък, когато отчете ръст от 1,71 долара, до 84,58 долара за барел. Очертава се нарастване на цената на Brent през отминаващата седмица 2.8 на сто.

Русия, която вече превиши миналата седмица постсъветското производство, може да добави още 200 000 до 300 000 барела на ден в рамките на "няколко месеца", каза Новак. На свой ред Саудитска Арабия е готова да използва напълно свободния си производствен капацитет, обяви в четвъртък министърът на енергетиката Халид Ал Фалих, след необичайната молба на Държавния департамент на САЩ кралството да използва буферния си резерв.